Täydellinen opas hevosen loimiin – näin valitset oikean loimen eri tilanteisiin ja hoidat loimea oikein
Blogg by Joona M., 26.2.2025
Loimi on hevosesi tärkeimpiä varusteita, sillä se suojaa hevostasi vaihtelevalta säältä, kylmältä, sateelta ja tuulelta. Loimen valinta voi kuitenkin tuntua haasteelliselta, sillä vaihtoehtoja on erittäin paljon. Tässä oppaassa käymme läpi, kuinka valitset oikean loimen hevosesi tarpeisiin, sekä annamme vinkkejä loimien hoidosta ja säilytyksestä.
Eri loimityypit ja niiden käyttötarkoitukset
Hevosen loimen valinta riippuu käyttötarkoituksesta ja sääolosuhteista. Alla on yleisimmät loimityypit ja niiden käyttötarkoitukset:
-
Ulkoloimet ja sadeloimet: Ulkoloimet suojaavat hevosta kylmältä (toppaloimet), sateelta ja tuulelta ulkona. Ulkoloimet ovat yleensä vedenpitäviä ja hengittäviä, ja niitä on saatavilla eri paksuisina ja eri sääolosuhteisiin. Sadeloimet on suunniteltu pitämään hevonen kuivana sateisella säällä. Vedenpitävä mutta hengittävä rakenne estää kastumisen mutta ei aiheuta turhaa hikoilua. Sadeloimia on sekä vuorettomia että kevyesti topattuja versioita.
-
Stalltäcken: Käytetään tallissa lisälämmön antamiseen. Talliloimet eivät yleensä ole vedenpitäviä, mutta ne eristävät lämpöä tehokkaasti ja pitävät hevosen mukavan lämpimänä viileinä päivinä.
-
Fleeceloimet ja villaloimet: Näitä käytetään esimerkiksi siirtymiseen tallista maneesiin sekä kilpailujen alkuveryttelyssä, tarkoituksena pitää lihakset lämpimänä vaikka hevosella on satula päällä. Ne myös auttavat hevosta kuivumaan treenin jälkeen ja toimii lisälämpönä viileällä säällä. Fleece-loimi siirtää kosteutta pois hevosen iholta, kun taas villaloimi tarjoaa paremman lämpöeristyksen.
-
Svettäcken: Auttaa kuivattamaan hevosen nopeasti esimerkiksi treenin tai pesun jälkeen. Imee kosteuden hevosen turkista ja estää vilustumisen.
-
Ridtäcke: Suojaa hevosta sääolosuhteilta ratsastuksen aikana. Voi olla vedenpitävä tai lämpöä eristävä loimi, jota käytetään erityisesti talvella tai sateisella säällä.
-
Kävelykoneloimet: Suunniteltu käytettäväksi kävelykoneessa tai talutuksessa. Tarjoaa kevyen suojan ilman, että se rajoittaa hevosen liikkumista.
-
Hyönteisloimet ja ihottumaloimet: Ötökkäloimet suojaavat hevosta hyönteisiltä ja auringolta kesäaikaan. Kevyt ja hengittävä rakenne takaa mukavuuden, ja joissakin malleissa on myös UV-suojaus. Ihottumaloimet on tarkoitettu erityisesti kesäihottumasta kärsiville hevosille. Antaa täyden suojan hyönteisiltä ja estää hevosta hankaamasta itseään.
-
Terapialoimet ja magneettiloimet: Käytetään hevosen lihasten ja nivelten hyvinvoinnin edistämiseen. Magneetti- ja lämpöloimet voivat auttaa lievittämään lihasjännityksiä ja edistämään verenkiertoa.
-
Tävlingstäcken: Tyylikkäitä ja edustavaksi suunniteltuja loimia kilpailukäyttöön. Suunniteltu pitämään hevonen puhtaana ja lämpimänä ennen suoritusta ja sen jälkeen.
Eri loimityypeistä ja niiden käyttötarkoituksesta voit lukea enemmän oppaastamme: Minkä loimen hevoseni tarvitsee? Eri loimityypit sekä niiden käyttötarkoitukset ja hyödyt
Muutamia suosituimpia loimiamme, jotka ovat varmasti hyviä valintoja hevosellesi:
Millainen on oikean kokoinen loimi?
Oikean kokoinen loimi on tärkeä, sillä liian pieni tai suuri loimi ei suojaa hevosta kunnolla, ja voi jopa aiheuttaa epämukavuutta.
Mittaa hevosesi loimen valintaa varten. Loimen koko määräytyy hevosen pituuden mukaan. Näin mittaat hevosen loimen koon:
- Aseta mittanauhan toinen pää hevosen sään korkeimpaan kohtaan ja vedä se suoraan hevosen selkää pitkin hännän tyveen asti
- Suositus: Pidä mittanauha suorana ja seuraa hevosen selän luonnollista linjaa ilman painamista
- Tämä mitta antaa hevosen selän pituuden, joka vastaa loimen kokoa. Esimerkiksi, jos mittaustulos on 145 cm, sopiva loimikoko olisi 145 cm.
- On kuitenkin tärkeää huomioida, että loimien mitoitus voi vaihdella valmistajittain, joten tarkista aina valmistajan kokotaulukko ennen ostopäätöstä.
Bucas-loimiin saa oikean koon mittaamalla hevosen seuraavalla tavalla. Mittaa hevosesi pituus ryntäiden keskikohdasta takareiden taakse, ja katso sen perusteella mittataulukosta vastaava loimikoko.
Loimikoon mittauksesta Bucasin tyyliin on katsottavissa myös Bucasin tekemä ohjevideo:
How to measure your horse

Muista, että loimen koon voi vaikuttaa myös hevosen rakennetyypin mukaan, kuten jos hevonen on erityisen lihaksikas tai kapea, niin loimen valintaan voi tulla pieniä eroja. Voit kysyä tästä apua asiantuntevalta henkilökunnaltamme, autamme aina mielellämme!
Suositellut loimet eri sääolosuhteisiin
Hevosen loimen valinta riippuu pitkälti sääolosuhteista, ja hevonen tarvitsee eri tyyppisiä loimia eri tilanteissa. Tässä on yleisimmät sääolosuhteet, joihin kannattaa varautua loimilla:
-
Kylmä sää ja talviolosuhteet: Talvella hevonen tarvitsee loimen, joka pitää sen lämpimänä ja suojaa tuulelta ja pakkaselta. Tällöin toppaloimi on erinomainen valinta, sillä se tarjoaa hyvän lämpöeristyksen ja estää kylmän tunkeutumisen loimen sisäpuolelle ja hevosen iholle. Toppaloimi on erityisen tärkeä silloin, kun hevonen on ulkona pitkiä aikoja talvella, mutta on lyhyemmilläkin jaksoilla hevosen mukavuuden kannalta tärkeä. Toppaloimet löydät tuoteryhmästä Ulkoloimet ja sadeloimet, toppaloimissa on täyte yleensä 50g - ja 400g väliltä.
-
Sadekelit ja kosteat olosuhteet: Sateen aikana hevonen tarvitsee loimen, joka suojaa sitä kosteudelta mutta on samalla hengittävä. Hengittävyys on tärkeä ominaisuus varsinkin kun on lämmin sää mutta sataa, jotta hevonen ei läkähdy. Sadeloimi pitää hevosen kuivana estäen veden pääsyn loimen sisäpuolelle. Sadeloimi on erittäin tärkeä varuste hevosen mukavuuden kannalta, ja laatuun kannattaakin panostaa. Sadeloimet löydät tästä tuoteryhmästä: Ulkoloimet ja sadeloimet
-
Kuuma sää ja hyönteisongelmat: Kesäisin, erityisesti pahimpaan hyönteisaikaan, hevonen tarvitsee suojan kärpäsiltä ja auringonpaahteelta. Hyönteisloimet on suunniteltu estämään hyönteisten pääsy hevosen ihoon ja turkkiin. Hyvä hyönteisloimi on kevyt ja hengittävä, jotta se ei estä hevosta säätelemästä kehon lämpötilaa, mutta tarjoaa silti suojan hyönteisiltä ja auringolta. Katso Hyönteisloimet ja ihottumaloimet.
-
Kevätsateet ja vaihteleva sää: Keväällä sää voi olla arvaamatonta ja todella vaihtelevaa (välillä kylmä, välillä kuuma) ja siksi on tärkeää varautua kevätsateisiin ja tuuleen ja jopa ajoittaiseen pakkaseen. Keväisin tarvitaan kevyt sadeloimi tai ohut toppaloimi, joka suojaa hevosta sateelta ja viileältä tuulelta, mutta ei ole liian lämmin. Tälläinen loimi pitää hevosen kuivana ja suojassa kevätsateilta, mutta samalla estää hevosen läkähtymisen. Katso sopivia loimia täältä: Ulkoloimet ja sadeloimet
-
Hyvin kuuma ja aurinkoinen sää: Hevonen voi kärsiä kuumuudesta, jos se ei saa suojaa auringolta. Kevyt hengittävä loimi, joka suojaa UV-säteilyltä, on hyvä valinta kesällä. Näissä olosuhteissa myös hyönteishuput, varsinkin uv-suojatut sellaiset, sekä silmäsuojat voivat olla tarpeen, jotta hevonen välttää lämpöhalvauksen tai liiallisen lämpenemisen. Hyönteisloimet ja ihottumaloimet voivat tarjota sopivia vaihtoehtoja, päälle löytyy suojaa täältä: Kaulaosat ja huput.
Näin loimi kannattaa säilyttää
Loimen säilytys on tärkeä osa sen pitkäikäisyyden säilyttämistä, että arvokas hankintasi palvelee sinua ja hevostasi hyvin mahdollisimman pitkään. Loimi kannattaa säilyttää kuivassa ja hyvin tuuletetussa paikassa. Älä koskaan jätä loimea märkänä varustekaappiin tai huoneeseen, sillä se voi alkaa homehtua.
Vinkkejä loimen säilytykseen:
- Pese loimi säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan
- Säilytä loimi kuivassa ja ilmavassa tilassa
- Varmista, että loimi on täysin kuiva ennen säilytystä
Loimille sopivia hoitotuotteita ja pesuaineita löydät täältä: Tekstiilien hoito
Miten loimea hoidetaan ja pestään oikein?
Oikeanlaiseen säilytykseen ja pitkäikäisyyden säilyttämiseen kuuluu tietenkin loimen hoito ja sen pesu. Useimmat loimet voidaan pestä pesukoneessa, mutta on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita.
Vinkkejä loimen pesemiseen ja huoltoon:
- Käytä mietoja pesuaineita, jotta hevosen iho ei ärsyynny
- Pese loimi kylmässä vedessä, jos mahdollista
- Älä käytä kuivuria, vaan anna loimen kuivua "luonnollisesti"
Loimille sopivia hoitotuotteita ja pesuaineita löydät täältä: Tekstiilien hoito
Nämä tuotteet ovat erinomaisia vaihtoehtoja loimen pesuaineeksi ja hoitoaineeksi:
Usein kysytyt kysymykset hevosen loimista
1. Miksi hevonen tarvitsee loimen?
Loimi suojaa hevosta sääolosuhteilta, kuten kylmyydeltä, sateelta ja auringonpaisteelta. Se auttaa myös säilyttämään hevosen lämpötilan ja estää mahdollisia vaurioita karvassa.
2. Kuinka valitsen oikean koon loimelle?
Mittaat hevosesi pituuden ja valitset sen mukaan loimen koon. Useimmat valmistajat tarjoavat kokotaulukot, joiden avulla löydät juuri oikean koon.
3. Voiko hevonen käyttää loimea kesällä?
Kyllä! Kesällä voit käyttää kevyitä, hengittäviä loimia, jotka suojaavat hevosta hyönteisiltä ja auringonpaisteelta.
4. Kuinka usein loimea tulee pestä?
Loimen peseminen riippuu sen käytöstä. Peset loimen silloin, kun se on likaantunut tai kastunut pahasti, tai jos hevonen on hikoillut paljon. Muista aina pestä loimi valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Lopuksi
Hevosen loimi on olennainen osa hevosen hyvinvointia ja mukavuutta. Valitsemalla oikean loimen sääolosuhteiden ja hevosesi tarpeiden mukaan, varmistat, että hevosesi pysyy suojattuna ja voi hyvin kaikissa tilanteissa. Älä unohda myöskään loimen huolellista pesua ja säilytystä – näin arvokas loimesi kestää pitkään ja palvelee hevostasi parhaalla mahdollisella tavalla.
Tämän linkin takaa voit vielä selailla läpi ja tutustua loimivalikoimaamme.
Toivottavasti sait tästä oppaasta apua tai ajatuksia! Mikäli haluat apua loimen valinnassa tai kenties apua loimen hoitoon ja ylläpitoon liittyen, autamme sinua aina henkilökohtaisesti ja erittäin mielellämme! Voit olla yhteydessä meihin esimerkiksi puhelimitse 09-541 9116 tai sähköpostitse ratsastus@hipposport.fi.
muut loimiin liittyvät kirjoituksemme, joista voit saada apua:
Minkä loimen hevoseni tarvitsee? Eri loimityypit sekä niiden käyttötarkoitukset ja hyödyt
Oikean loimen valinta on tärkeä osa hevosen hyvinvointia ja auttaa hevosta voimaan paremmin sen hetken sääolosuhteiden, ympäristön ja tarpeiden mukaan. Hevosen loimi suojaa sitä kylmältä, sateelta, tuulelta ja hyönteisiltä, mutta myös auttaa säätelemään kehon lämpötilaa ja voi...
Oikean kokoinen loimi hevoselle - Miten mittaan oikean koon ja millainen on sopiva loimi?
Oikean kokoisen loimen valinta on tärkeää hevosen mukavuuden ja suojan kannalta. Liian pieni loimi voi hangata ja rajoittaa liikkumista, kun taas liian suuri loimi valuu paikoiltaan ja voi jopa aiheuttaa vaaratilanteita. Kun valitset loimea, on tärkeää mitata hevonen huolellis...
Du gillar kanske också
Oikean kokoinen loimi hevoselle - Miten mittaan oikean koon ja millainen on sopiva loimi?
Oikean kokoisen loimen valinta on tärkeää hevosen mukavuuden ja suojan kannalta. Liian pieni loimi voi hangata ja rajoittaa liikkumista, kun taas liian suuri loimi valuu paikoiltaan ja voi jopa aiheuttaa vaaratilanteita. Kun valitset loimea, on tärkeää mitata hevonen huolellis...
Minkä loimen hevoseni tarvitsee? Eri loimityypit sekä niiden käyttötarkoitukset ja hyödyt
Oikean loimen valinta on tärkeä osa hevosen hyvinvointia ja auttaa hevosta voimaan paremmin sen hetken sääolosuhteiden, ympäristön ja tarpeiden mukaan. Hevosen loimi suojaa sitä kylmältä, sateelta, tuulelta ja hyönteisiltä, mutta myös auttaa säätelemään kehon lämpötilaa ja voi...
Satulan hoito-ohjeet: Näin pidennät satulasi käyttöikää
Satula on yksi ratsastajan tärkeimmistä varusteista, ja sen asianmukainen hoito on olennaista sekä hevosen että ratsastajan mukavuuden kannalta.
Tässä blogissa käsittelemme satulan hoitoa, puhdistusta ja säilytystä, jotta voit nauttia laadukkaasta varusteestasi mahdollisimm...